LEGERI Racefietsen Dordrecht

Verkoop, Inkoop, Reparatie, Onderhoud

Uncategorized

Shimano Dura Ace 10 pitch

Shimano introduceerde in 1976 een ketting met een kortere schakellengte. Bovendien werden ook aangepaste kettingbladen en tandwielen geleverd.
Het systeem sloeg ondanks een lager gewicht niet aan en in 1980 verdween het Shimano 10 pitch systeem uit de productie.

Shimano Dura Ace ketting 10 pitch

De standaard kettingschakel is 12,7 mm lang. De Shimano 10 pitch ketting had een schakellengte van 10 mm. Door de kortere schakels hebben de Dura Ace 10 pitch voor- en achtertandwielen ook minder brede tanden waardoor de omtrek van de kettingwielen bij hetzelfde aantal tanden kleiner is. Hiermee is een Shimano Dura Ace blad van 52 tanden lichter dan een regulier tandwielblad uit dezelfde periode.

Patrick Sercu en Superia

De grote Belgische kampioen Patrick Sercu reed, gesponsord door Superia, op (de baan) met het Shimano Dura Ace 10 pitch systeem. Superia had goede banden met Shimano maar er bleven ondanks de promotie door Sercu vele Shimanono 10 pitch onverkoopbaar liggen in het magazijn van Superia.

De Japanse Keirin organisatie (NJS – tegenwoordig JKA) verbood op een gegeven moment het gebruik van het 10 pitch syteem omdat het de gebruikers een voordeel zou geven. Dit zou mede de oorzaak zijn van de mislukte vermarkting van het Shimano Dura Ace 10 systeem.