LEGERI Racefietsen Dordrecht

Verkoop, Inkoop, Reparatie, Onderhoud

Uncategorized

Welke maat losse kogels voor naven, balhoofdstellen en trapassen

Standaard hebben de meeste vintage trapassen en balhoofdstellen van onder meer Campagnolo en Shimano geen losse kogels maar kogelringen. Een kogelring met kogels is makkelijk voor een snelle montage en demontage. De kogels hoef je niet per stuk te verwijderen en je raakt geen kogels kwijt.

Losse kogels

Het monteren van losse kogels in naaf, balhoofdstel en trapas is vaak de beste oplossing als de oude kogellagerring aan vervanging toe is. Ten opzichte van kogelringen passen er meer kogels in de cup zodat de krachten per kogel kleiner zijn en de slijtage minder is. Losse kogels zijn goedkoper, draaien beter en gaan langer mee.

Montage losse kogels

Het monteren van losse kogels kan soms lastig zijn. Het is het makkelijkste om eerst de cup waarin de kogels komen, in te smeren met een flinke laag lagervet. Vervolgens plak je als het ware de kogels in het bed van het zojuist aangebrachte vet. Doe er zoveel mogelijk in als er passen maar zorg er wel voor dat de kogels netjes in de kogelbaan liggen. Hieronder staan ook enkele aantallen aangegeven.

Welke maat kogel voor trapas?

Voor vintage trapassen zoals Campagnolo Nuovo record en Shimano 600 gebruik je losse kogels met grootte 1/4″. Links en rechts 11 kogels.

Welke maat kogels voor balhoofdstel

Voor balhoofdstellen gebruik je meestal losse kogels met grootte 5/32″ maar soms 3/16″.
Wil je ook je de kogels van je pedalen vervangen? Dat is meestal ook 5/32″.

Welke maat kogels voor naven

In de meeste achternaven gebruik je losse kogels van formaat 1/4″. Zowel links als rechts 9 kogels.
De meeste voornaven hebben 2 x 10 kogels met de maat 3/16″. Campagnolo Nuovo en Super record naven hebben 2 x 9 kogels met grootte 7/32″.

Waarschuwing: mix geen kogels

Gebruik geen nieuwe en gebruikte kogels door elkaar. Kogels die gebruikt zijn, zijn een fractie kleiner dan nieuwe kogels waardoor de druk op de nieuwe kogels onevenredig groot is met daardoor grotere slijtage van de kogels en belangrijker cup en conus.
Sommigen zeggen zelfs dat om de hierboven genoemde reden er zelfs geen kogels door elkaar gebruikt moeten worden van verschillende producties.